Er zijn heel veel verschillende hardloopschoenen op de markt, maar welke moet je nou kiezen? Soms zie je door het bomen het bos niet meer. Elke hardloopschoen is anders, zo heeft de ene meer demping en geeft de andere weer meer steun. Welke hardloopschoen je moet kiezen ligt aan de type van je voet, je loopsteil en ook je gewicht speelt een belangrijke rol.

schoenVaak wordt de fout gemaakt dat mensen de schoen kiezen die ze voor het oog mooi vinden want zeg nou zelf: wat is er nou mooier dan een mooi fel kleurtje om je voeten tijdens het rennen…
Maar ook al is de kleur nog zo mooi, misschien is juist die schoen wel helemaal niet geschikt voor jouw voet. Ook wordt het sterk afgeraden om schoenen te bestellen via internet, zelfs als je het vernieuwde type van je oude schoen wilt aanschaffen. Producenten veranderen steeds kleine details aan bestaande types, dit kan dus betekenen dat het nieuwe type van jou eigen vertrouwde schoen heel anders is dan je had verwacht.

Ga daarom voor nieuwe hardloopschoenen naar een speciaalzaak zoals Run2day of bijvoorbeeld Runnersworld. Bij Run2day maken ze gebruik van een digitaal videoanalysesysteem. Ze maken een opname van je voet en loopsteil en kijken de beelden vertraagd terug, zo kunnen eventuele loopafwijkingen worden vastgelegd en kan de schoen daarop aangepast worden. Uiteindelijk blijft er een beperkt aantal schoenen over die geschikt zijn voor jou voeten, en waar je dan uit kan kiezen.

Gelukkig, de juiste hardloopschoen is aangeschaft!! Nu kan je dan toch eindelijk beginnen met hardlopen. Maar let op, je voet moet nog wel wennen aan je nieuwe schoen. Loop daarom niet direct een lange duurloop op je nieuwe schoenen maar begin met een kleine ronde. Of nog beter, doe je schoenen in huis aan, bijvoorbeeld met stofzuigen of andere huishoudelijke taken.

schoenjjJe hebt je hardloopschoenen nu een tijdje, en je vraagt je af: hoelang gaan ze eigenlijk mee? Dat ligt er natuurlijk aan hoe vaak en hoever je loopt. Loop je 2 a 3 keer in de week, dan gaan je schoenen z’n 1 jaar tot 1.5 jaar mee. Dat betekent dat je er ongeveer 1000 tot 15oo km op kunt lopen. Je schoen slijt het meest onder de hak en bij de bal van de voorvoet. Dit kun je meestal zien na een paar honderd kilometer. Krijg je andere klachten na de training? bijvoorbeeld last van je knieën? Dan kan dit een signaal zijn dat je schoenen vervangen moeten worden.
Neem je oude schoen mee naar een speciaalzaak, zei kunnen aan de vorm van de oude schoen zien wat voor steil van lopen je hebt.

Dus bent u een beginnende loper? of bent u toe aan nieuwe schoenen? Laat u goed voorlichten, en koop de schoen die het best bij uw voet past, dit is zoó belangrijk!!

 

hardlopen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *