Havermout, ik moest er eerder niets van hebben, het leek me vies en dan ook nog mengen met melk of iets anders.. Nee hoor niks voor mij “dacht ik”bigstockphoto_Heart_Filled_With_Oatmeal_Surr_4998868

Nu praat ik anders over havermout.. Havermout behoort tot de beste ontbijtproducten ter wereld. Havermout draagt bij aan een goede lichamelijke gezondheid.

Maar wat is havermout precies?
Havermout wordt gemaakt van haver. Deze haverkorrels worden gewassen, gepeld, verhit, geknipt, gestoomd en tot slot platgewalst.

Je vind havermout in heel veel verschillende producten terug, denk maar aan muesli repen, crackers, smoothies, koeken, etc.

2015-02-01 09.35.05Maar waarom is havermout nou zo gezond?
– De oplosbare vezels in havermout nemen heel veel water in zich op, dit zorgt ervoor dat je langer een vol gevoel hebt.
– Havermout kan helpen om het cholesterol te verlagen en het risico op hartziekten daarmee te verminderen.

– De vezels in havermout nemen niet alleen water op,  ze zijn ook ideaal voor je darmen ze zorgen ervoor dat vertering van het voedsel in je darmen beter verloopt. Door havermout wordt de spijsvertering geoptimaliseerd.
– Havermout is geheel natuurlijk, je kunt ook bewerkte havermout kopen. Maar de pakjes in de supermarkt bevat maar één ingrediënt en dat is Havermout, geen rare of nare toevoegingen dus.

– Havermout heeft heel veel verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten, daarnaast is het een goede bron van proteïnen, complexe koolhydraten en ijzer.
– Havermout zorgt ervoor dat je sneller vet verbrandt en sneller spiermassa opbouwt. Havermout helpt vet te verbranden en spieren op te bouwen, dat komt vooral door de langzame koolhydraten die langzaam en gelijkmatig in de bloedbaan worden opgenomen.

sterkevader
– Havermout verlaagt het risico op diabetes type 2. De oplosbare vezels in de havermout zorgen ervoor dat het glucose level in het bloed op peil blijft.
– Havermout zou zorgen voor een lage bloeddruk en volgens sommige onderzoekers verlaagt havermout de kans op verschillende vormen van kanker.
2015-02-19 08.25.28

Genoeg redenen om ook eens een lekker havermout ontbijt te proberen. Je kunt havermout op veel verschillende manieren serveren, denk maar eens aan:
– Warme havermoutpap
– Overnight oatmeal (havermout wat een nacht in de koelkast staat)
– Mug cake (cake in een mok)

Om variatie in deze havermout recepten aan te brengen kun je het de ene keer klaar maken met bijvoorbeeld een beetje cacao erdoorheen gemixt en de andere keer met kaneel. Of wat denk je van: havermout met appel, kaneel, amandelmelk en rozijnen? mmm dan heb je een soort van appeltaart als ontbijt.

Tot slot, havermout is niet alleen gezond om te eten, ook je huid kan er voordeel bij hebben. Zo kun je van havermout een masker maken die ervoor zorgt dat de poriën gereinigd worden, dode huidcellen verwijderen en dat de huid gevoed wordt. Dit masker maak je zo:
Mix een half kopje havermout met een half kopje heet water,  doe er wat honing bij en mix dit tot een geheel.

kjdfk;sd

 

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *