Schuim karamel taart

Deze zalige taart maakte ik vorig jaar met kerst, het recept heb ik echter nooit gedeeld met jullie, doodzonde natuurlijk want deze taart is heeeerlijk!! De combinatie karamel, schuim en cake klinkt alleen al goed in je oren en dat afgetopt met witte chocolade 👌🏼 Dus heb je nog geen idee wat voor taart je wil maken met kerst? Maak dan deze, succes gegarandeerd 😁

Benodigdheden springvorm 24cm:

Bodem:

  • 6 eieren
  • 170gr suiker
  • 10gr suiker
  • 127gr bloem
  • 42gr maizena

Karamel:

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 60gr margarine
  • 4el bruine basterd suiker

Schuim:

  • 4 eiwitten
  • 125gr kristalsuiker
  • 125gr poedersuiker

Ganache:

  • 200gr witte chocolade
  • 100ml slagroom

Bereiding:

  • Bekleed een bakvorm met bakpapier en smeer de zijkant in met boter. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • We gaan beginnen met het taart biscuit. Mix de eieren, suiker en vanillesuiker in ongeveer 10 minuten schuimig en luchtig.
  • Zeef de bloem en maïzena en voeg toe aan het mengsel, spatel het er voorzichtig doorheen.
  • Stort het cake mengsel in de bakvorm en zet hem voor 35 a 40 minuten in de oven. Controleer je biscuit of ie gaar is, dit kan met een satéprikker.
  • Laat het biscuit goed afkoelen.
  • Nu gaan we aan de slag met de karamel vulling. Smelt de boter in een pannetje, wanneer de boter gesmolten is voeg je de 4 eetlepels suiker toe, roer dit goed en snel door elkaar.
  • Voeg het blikje gecondenseerde melk toe en blijf nu constant roeren.
  • Wanneer de karamel kookt blijf je roeren, anders verbrand de karamel.
  • Wanneer de karamel dik genoeg (dit is na ongeveer 8 minuten roeren) is zet het vuur uit en klaar is je karamel, let op het is heel erg heet! Laat het afkoelen.
  • Keer de taart om, de onderkant naar boven. Snijdt de taart in twee lagen (we gaan de taart met twee lagen vullen.

Schuim laag:

  • verwarm de oven voor op 100 graden en leg een vel bakpapier op de bakplaat.
  • doe de eiwitten en suiker in een kom en klop totdat er stevige pieken ontstaan in het schuim. Wanneer je de kom op z’n kop houdt mag het er niet uitvallen.
  • Spatel de poedersuiker voorzichtig door het schuim. Doe dit voorzichtig en niet te lang.
  • Leg een plak cake op het bakpapier, trek er met een potlood een rondje omheen zodat je de grote van de cake op het bakpapier hebt staan.
  • Doe het eiwit schuim in een spuitzak en spuit dit in het rondje die je op het bakpapier hebt getekend, het beste kun je 1 a 2cm binnen de lijntjes blijven.
  • Schuif de bakplaat met het schuim in de oven en laat het in ongeveer 2 uur gaar worden in de voorverwarmde oven op 100graden. Controleer even of het schuim gaar is en laat het vervolgens afkoelen.
  • Vul de onderste laag van de taart met de karamel, blijf 1cm van het randje af, anders heb je kans dat de karamel langs de taart gaat druipen.
  • Leg er vervolgens een laag cake bovenop. Daarbovenop leggen we het gebakken ronde schuim, als goed is past dit mooi omdat we de grote hadden afgetekend op het bakpapier.
  • Tot slot leg je daarboven op de bovenste deel van het biscuit
  • Zet de taart in de koelkast.

Tijd om te versieren:

  • We gaan beginnen met de ganache. Verwarm de slagroom tot aan het kookpunt. Hak de chocolade fijn en diende in een hitte bestendige kom.
  • Giet de hete slagroom over de chocola en roer het door elkaar net zolang tot dat de chocolade helemaal is gesmolten.
  • Laat de ganache afkoelen.
  • Wanneer het goed is afgekoeld giet je de ganache over de taart en verdeel het zodat de hele taart is bedekt met de ganache.
  • Zet de taart in de koelkast en laat het een beetje uitharden.
  • versier de taart tot slot met chocola, karamel blokjes, rolo of maar net wat je lekker vindt!

Enjoy!!

Schuim karamel taart Schuim karamel taart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *