pepernoten-taartje met karamel vulling

Soms ben ik aan het bakken zonder of ik weet of het ook echt gaat lukken, ik probeer maar gewoon wat. Zo ook vorige week zaterdag. Na een lekkere ochtend paarden trainen en hardlopen deed ik het na de middag lekker rustig aan. Ik dook de keuken in om een nieuwe voorraad Nutella ijs te maken.. Ja echt Nutella ijs je leest het goed! dit is één van de dingen die ik gewoon altijd op voorraad heb en 1 of soms 2x in de week eet, mmm ik kijk er echt altijd na uit! Maar goed voor Nutella ijs gebruik je dus gecondenseerde melk, en daar houdt ik altijd wat van over, ik vind het  dood zonde om dit weg te gooien omdat je hier heel makkelijk karamel van kunt maken.. Dus een vulling was snel bedacht “karamel”.

Omdat Sinterklaas nu in ons land is had ik al bedacht om iets te gaan maken wat hier mee te maken heeft. Ik haalde de pepernoten uit de kast en maakte daar de bodem van, vervolgens de karamel laag eroverheen en afgewerkt met pepernoten, stukjes chocolade pepernoten en chocolade, mmmm…

Zondag kwamen mijn ouders op visite, en omdat mama de karamel altijd zooo lekker vind heb ik de taartjes bewaard om ze zondag bij de thee te serveren. Ze vond ze heerlijk! Yes daar doe ik het voor 🙂

Benodigdheden voor 4 taartjes:
– 100gr. pepernoten
– 85gr roomboter (35gr voor de karamel en 50gr voor de bodem)
– Half blikje gecondenseerde melk
– 2el. donkerbruine basterdsuiker
– Handje chocolade pepernoten
– Eventueel smelt chocolade (ter decoratie)

Bereiding:
– Spuit de bakvormpjes in met bakspray
– Maal de pepernoten met een keukenmachine of een deegroller fijn tot meel
– Laat 50gr. roomboter smelten in een pan, voeg de pepernotenmeel toe en meng net zolang totdat de pepernoten de boter goed heeft opgenomen
– Verdeel het meel over de vormpjes. Druk goed aan met een lepel of met je handen. Zet de taartvormpjes met daarin de bodem even in de koelkast.
– Nu gaan we de karamel maken;; Verwarm in een pan de roomboter (35gr.), wanneer de boter gesmolten is voeg je de suiker toe, roer dit snel door elkaar en voeg daarna de gecondenseerde melk toe.
– Blijf nu goed roeren, tot het gaat koken
– Wanneer het kookt blijf je roeren, het mengsel wordt dikker en je krijgt een mooi dik karamel mengsel.
– Haal de vormpjes met daarin de bodem uit de koelkast en verdeel daarover de karamel.
– Decoreer de taartjes met een paar gewone pepernoten en verkruimelde chocolade pepernoten. Maak het eventueel af met een beetje smelt chocolade.
– Zet de taartjes even in de koelkast of diepvries, zo kan de karamel hard worden. Bewaar ze in de koelkast.

Smullen maar!!

pepernoten-taartje met karamel vulling

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *