Ja je leest het goed, je darmen: niet echt een interessant onderwerp zou je zeggen. Toch zijn je darmen heel belangrijk voor je, ze worden ook wel je ‘tweede brein’ genoemd.Darmen-1_01
Wist je wel dat er zo’n honderd biljoen bacteriën in je darmen leven??

Ja echt: honderd biljoen!! Veel mensen denken dat je ziek wordt van bacteriën. En dat klopt ook wel, er zijn schadelijke maar ook nuttige bacteriën. De nuttige bacteriën zorgen ervoor dat er zuren ontstaan die de schadelijke bacteriën tegenhoudt. Al deze slechte en goede bacteriën worden ook wel je darmflora genoemd. Een gezonde darmflora heb je als de nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht zijn.

70% van je immuunsysteem zit in je darmen:
Het grootste deel van je afweersysteem is te vinden in je darmen. Is je darmflora verstoord, dan kun je last krijgen van diarree, verstoppingen, darmkrampen en winderigheid. Daarnaast kan het ook je weerstand verminderen. Als je darmflora gezond is, kan je spijsverteringssysteem goed functioneren. Het gevolg hiervan is dat je darmen goed in beweging blijven, en dit is dan weer belangrijk voor een goede stoelgang.

Een wind laten is gezond:
Een wind is eigenlijk niets meer als darmgas, en om dit kwijt te raken laten de meeste mensen tien tot vijftien keer per dan een wind. Winden laten is gezond maar natuurlijk komt het niet altijd goed uit. Het is niet verstandig om een wind voor langere tijd op te houden, daardoor kun je last krijgen van buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Hoezo worden darmen je tweede brein genoemd?
Dit komt doordat je emoties nauw verbonden zijn met je spijsvertering, je humeur wordt mede bepaald door je darmen. Je hersenen en darmen communiceren continu met elkaar via een zenuw die vanuit de darmen naar de hersenen loopt. Lichamelijke en psychische stress kunnen je darmflora verstoren. Tijdelijke stress is geen probleem voor de darmflora, maar heb je langdurig last van stress, dan kun je je ziek gaan voelen, denk maar aan vermoeidheid, diarree, etc.

Wat gebeurt er met je voeding in de darmen:
Alles wat je eet komt eerst terecht in je dunne darm en daarna in je dikke darm. Resten die niet verteerd kunnen worden, verlaten je lichaam als ontlasting. Gemiddeld doet je eten er twee dagen over voordat het je lichaam weer uit is. Best lang he.. dit is niet zo heel gek als je weet dat je dikke darm ongeveer 1.5 meter lang is en je dunne darm wel zo’n vijf meter.

Je darmen bepalen dus voor een heel groot gedeelte hoe je je voelt. Het is daarom belangrijk om goed en zuinig met je darmen om te gaan, dit kun je doen door:
– Vezelrijke voeding te eten; denk maar aan groente, fruit, muesli, volkorenbrood, volkorenpasta, peulvruchten, zilvervliesrijst, etc.
media_xl_1614358 – Voldoende slaap
– Veel drinken;  dagelijks anderhalf tot twee liter water per dag, dit vocht zorgt ervoor dat je ontlasting zacht en soepel blijft.
– Veel bewegen
– Gevarieerd en gezond eten
– Op je hygiëne letten
– Alcohol alleen met mate drinken
– Niet roken

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *