spierman-sportJe hebt het vast wel eens meegemaakt, een pijntje hier een pijntje daar, deze kleine pijntjes gaan meestal vanzelf weer weg na een paar dagen rustig aan te doen, maar wat doe je met pijn die maar niet weg gaat? rustig door gaan? of puur alleen rust nemen en het sporten even naast je neer te leggen?

Soms is de laatste optie de beste. Dit vinden wij als actieve sporters echt niet leuk, je dagelijkse leventje valt even in duigen, of nouja zo lijkt het, want een dag zonder sporten, is een dag niet geleefd toch? Toch is dit niet helemaal waar. Want rust nemen is net zo belangrijk als sporten.

Blessures die bij het hardlopen ontstaan zijn meestal overbelasting blessures. Het is erg belangrijk om zo’n blessure op tijd te herkennen en daarop je training aan te passen, om zo erger te voorkomen. Meestal begint een overbelastingblessure met stijfheid of een zeurderige pijn. Veel hardlopers lopen hier door heen, maar dit is echt niet verstandig, de blessure verdwijnt dan niet maar wordt heviger.

De meest voorkomende blessures die bij het hardlopen ontstaan zijn:
– knie klachten
– Achillespees klachten
– Enkel klachten
– Scheenbeen irritatiekuitspieren1-300x284

Je vraagt je misschien af, hoe kom ik nou aan die blessure?  Dit kan verschillende oorzaken hebben:
– Heb je de juiste schoenen voor jouw voeten? of zijn ze misschien aan vervanging toe?
– Ben je niet te fanatiek? dat klinkt raar, maar je lichaam moet ook wennen aan de kilometers die je maakt, maak je opeens te snel, te veel kilometers of ben je intensiever gaan trainen? Het kan zijn dat je lichaam dit niet kan verdragen, daardoor kunnen blessures ontstaan.
– Rek en strek, een warming-up en cooling-down zijn erg belangrijk, veel hardlopers onderschatten dit.
– Doe voorzichtig als je op een andere ondergrond  of een heuvelachtig parcours gaat trainen, ook hieraan moet je lichaam wennen.

Wat moet ik nu? ik heb toch een blessure opgelopen
Het is erg belangrijk dat je luistert naar je lichaam. Pas je training schema aan of stop even helemaal met je trainingen ( ja echt, hoe moeilijk dit ook is). Een bezoek aan een fysio is soms geen overbodige luxe. Deze mensen kunnen je naast de behandeling ook een goed advies geven. Wanneer de blessure weg lijkt te zijn, doe dan rustig aan met het hervatten van je training, voor je het weet is je blessure terug en moet je weer opnieuw rust nemen.

2015-04-15 20.07.06Ik vond het na mijn blessure eng om weer te gaan hardlopen, eng omdat ik bang was dat mijn knie blessure terug zou komen. Ik denk dat veel hardlopers hier last van hebben. De eerste periode na je blessure kun je daarom rekening houden met het volgende, om zo opnieuw knie-, achilles, en scheenbeen klachten te voorkomen:

– vermijd heuveltraining en het lopen op een schuin wegdek
– train op een zachte ondergrond (gras of bosgrond)
– draag de juiste schoenen
– besteed meer aandacht aan rekking- en spierversterkende oefeningen voor de spieren aan de voorzijde van het bovenbeen
– vermijd (langdurig) met gebogen benen of op de hurken zitten.

Enkel klachten kun je voorkomen door goed geconcentreerd te lopen op goede schoenen met een stevige hielkap. Heb je zwakke enkels dan doe je er goed aan om spier versterkende oefeningen uit te voeren voor de onderbenen, evenwichtsoefeningen uit te voeren en tijdens de training je enkel extra te ondersteunen.

Het lijkt zo makkelijk om je aan deze regels te houden, maar ik weet uit eigen ervaring dat het niet mee valt. Je wilt zooo graag hardlopen, maar met pijn lukt dit gewoon niet, toch heb ik in die tijd niet helemaal stil gezeten. Ik liep kleine rondjes met een brace om mijn knie. De dag erna was mijn knie dan heel stijf, dit verdween weer me een paar dagen. Sinds april loop ik weer geheel pijn vrij, hier ben ik erruugg blij mee!!

Luister na je eigen lichaam en overvraag het niet, dat is het aller belangrijkste, ook al wil je hoofd zo graag, als je lichaam je tegenhoudt dan lukt het niet.

2015-04-12 10.56.58

 

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *