Oefff iedereen heeft het vast wel eens meegemaakt tijdens het sporten last krijgen van steken of niet fijn lopen vanwege het eten wat je net hebt genuttigd. Er is niet vervelender dan dat. Gelukkig kunnen we voor onze training rekening houden met onze voeding om zo een lekker ontspannend rondje te kunnen rennen of om een andere sport te beoefenen. Daarnaast is het ook erg belangrijk om na het sporten onze spieren te laten herstellen. Maar hoe doe je dit precies?

Eten voor het sporten:
Om voldoende energie te hebben om je workout te beginnen, heb je vooraf een maaltijd of snack nodig die veel koolhydraten bevatten. Die geven je brandstof die je nodig hebt om te sporten. Kies bijvoorbeeld voor havermout, fruit, banaan, brood of ander voedsel waar veel koolhydraten in zitten. Een ontbijt bestaande uit één of twee boterhammen met pindakaas, een kop thee en een banaan zou een goede start zijn om te gaan hardlopen. Eet dit wel minstens een uur van te voren, zodat je lichaam genoeg tijd heeft om alles te verwerken zodat jij op het moment dat je begint te sporten geen energie meer kwijt bent aan verteren. Deze maaltijd voedt je hersenen bovendien met voldoende glucose. Je hersenen? Veel mensen denken nog steeds dat met name hun spieren flink gevoed moeten worden, maar gek genoeg zijn je hersens veel belangrijker.

Eten na het sporten:
Na het sporten is het belangrijk dat je spieren herstellen. Ook hiervoor heb je koolhydraten nodig, maar eiwitten zijn nog belangrijker. Die vind je in eieren, kip, zuivel, bonen en vis. Het beste is om in je maaltijden en snacks koolhydraten en eiwitten te combineren. Door verkeerd eten na het sporten heb je meer kans op vetopslag. Eet daarom bijvoorbeeld een gebakken ei met een sneetje spelt- of zuurdesembrood, een rijstwafel belegd met hüttenkäse en kip, een avocado met peper en zout of, voor de fanatieke sporters onder ons, een eiwitshake met bananenbrood.

IMG_1777

 

IMG_3063

 

 

 

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *